2013. febr. 12.

Cambodia

Csak azert irom angolul az orszag nevet, mert nagyon tetszik, ahogy ejti az angol. Rettenetesen jo!
Leszalltunk, gyulnek a pecsetek. Kalappal le az orszag elott, hogy a neten tenyleg pikk-pakk minden vizum es egyeb konnyen intezheto, es a bejutas sem gaz.
Elso hiba volt, hogy penzt valtottunk. Volt dollarunk, a repteren rogton atvaltottuk helyi kecalra, hogy legalabb inni tudjunk valamit. Aztan az osszes helyen egy sokkal rosszabb arfolyamon visszavaltottak a helyi penzunket amerikai dollarra. Vicces. Szoval valtani tobbet nem kell, dollarral fizetsz, helyi + plusz dollarban kapod vissza a visszajarot. Egy dollarert a helyibol 4000 jar, szinte mint Uzbegisztan (:
Egyebkent vicces, hogy egesz orszagok dontenek ugy, hogy ok onhatalmuan fogjak egy masik orszag penzet es hasznaljak. Gondolom, az USA-nak  nem kis penz eloallitani azt a sok penzt, amit Kambonzsan kivul gondolom, meg jonehany helyen a fentihez hasonloan hasznalnak.

Itt mar megjott a meleg, a para, a por es a dzsuva. Ugy dontottunk, hogy nem megyunk el az aznapi utolso busszal Siem Reap-be (az Angkor kozeli varos), hanem megnezzuk magunknak Phnom Penh-t. Ujabb hiba, nem erte meg. Mondjuk szornyulkodni lehet a mindenhol bokaig ero szemet es a romlott husszag, valamint az elviselhetetlen forgalom miatt. Utos volt, menekultunk.
Tehat a hely - ritkasagahoz meltoan - lehuzos. Siman kiadnanak nekunk 15 dollarert egy ablaktalan szobat, amiben semmi sincs. Volt kevesbe szutykos, de dragan. Neha siman megfizettetik velunk az otthoni arakat. Na, mindegy, fizetunk, mint a katonatiszt es jol erezzuk magunkat.
Ma toltunk egy 8 oras buszutat, ahol ujra nem talaltuk el a turistaknak szant jaratot, igy mentunk a helyiekkel. Ez persze sosem baj, sot! Az egyik be is hanyt mellettem, a masik csalad pedig egyenletesen eteritette a padlon a vacsoraja maradekat.
Meg kell emlitenem azt a szinvonalas tv-musort, amit a buszon kaptunk. 1.5 ora amerikai akciofilm szinkronizalva. Elkepeszto hallani a noi szereplok hangjat. Na, mindegy, ez ugysem megy at. Aztan jott 3 ora karaoke a helyi sztarokkal - felejthetetlen -, majd a stand-up comedy. Izelitoul:
http://www.youtube.com/watch?v=Jpzy7tfMHX0
http://www.youtube.com/watch?v=uO-53iBtA2U
Sajnos lassu a net, igy nem tudok megbizonyosodni, hogy ok voltak, de hasonlo.

No, de nem csak negativ dolgok vannak, csak ezekhez is hozza kell szokni.

De jojjenek a jo dolgok: labmasszas!!! mango!!! tuk-tuk!!! meleg!!! orult forgalom!!! Allitolag Egyiptom a negyzeten.
Amugy az emberek a megszokott modon nagyon kedvesek, mint ahogy eddig mindig tapasztaltam Azsiaban. A kaja temaban is javul a dolog, eegsz sokszor jot talalok valasztani. Orom, hogy itt van peksuti. A thai-oknal mindig fott csirkevel meg egyebekkel akartak megreggeliztetni.
Holnap Angkor, biciklivel. To be continued...
A tobbi, jobb es ertelmesebb foto meg mindig raw-ban. Ezek veletlenul automatan keszultek, igy feltoltheto allapotban vannak...

1 megjegyzés:

  1. Egy ide illő klasszikussal kivánnék jó szórakozást.. https://www.youtube.com/watch?v=1Rm-Fu8rBms

    VálaszTörlés